CLUBNIEUWS

Hier kom je alles te weten over het verleden, het heden en de toekomstige activiteiten. Heb je zelf een verslag van een activiteit of heb je iets gepland, stuur dan een mail naar Eric Piceu eric.piceu@telenet.be en uw bericht wordt hier gepubliceerd. Stuur bij voorkeur een leuke foto mee.

Zaterdag 2 april

Na een paar lockdowns en corona golven trotseerden wij de vrieskou om wat te oefenen met onze Gimbal. Het bos van Beisbroek met de vele bronzen beelden leenden zich hiervoor bijzonder goed. Iedereen was enthousiast en zal vast thuiskomen met een aantal geslaagde beelden. En zoals gewoonlijk eindigt een leerrijke namiddag in het warme cafetaria.

Woensdag 4 november

De eerste lockdown is nog niet helemaal verteerd en er meldt zich al een nieuwe aan. Maar wie dacht dat Spectrum zich hier zou bij neerleggen heeft ons duidelijk onderschat. Na ons videokanaal op Vimeo en de regelmatig nieuwe tutorials op Jottacloud heeft Eric Perdu een heuse lifestream op poten gezet. Dit stelt ons in de mogelijkheid om films on line te bespreken en zelfs aan te passen daar waar nodig. Woensdag was onze tesstavond. Vrijwel alle leden konden probleemloos inloggen en de lifestream succesvol volgen. Deze kan achteraf herbekeken worden op youtube. We zijn nu volop de volgende stream aan het voorbereiden.

Woensdag 9 september

Na 6 maanden carentaine is het eindelijk zo ver we mogen terug bijeenkomen maar wel onder strikte voorwaarden. Het werd een hartelijk weerzien en iedereen kreeg de kans om zijn verhaal te doen. Hopelijk kunnen we op die mannier ons jaar nog redden.Tenslotte schenen Mario en Eric hun promofilm voor de gemeente en kwam er nog wat uitleg over ons Vimeo kanaal en de tutorials op Dropbox.

Woensdag 22 januari

Vandaag had Kaatje gevraagd dat wij allen ons allerleukste speelgoed zouden meenemen voor het maken van een promoclip. De opkomst was massaal en iedereen had de oproep van Kaatje beantwoord. We zijn al nieuwsgierig naar het resultaat. Marc, Mario en ik verwelkomden Mr Goethals, de directeur van de Brugse accademie. Doel van het bezoek was kijken waar we eventueel zouden kunnen samenwerken. Bert en Huguette zorgden voor deze mooie beelden, waarvoor dank.

Woensdag 18 december

Zoals aangekondigd gingen we woensdag in het donker filmen. De opkomst was bescheiden maar dat kon de pret niet drukken. Eerst wat instellingen op de verschillende camera's bijstellen en dan kon het Schieten beginnen. We vertrokken aan het station richting Minnewater, verder via het Wijngaardplein naar het Simon Stevenssplein. Na de geleverde inspanningen werd het daar hoogtijd om de innerlijke mens wat te versterken met een deugddoende gluwein of jenever. En toen ging het licht uit. Noodgedwongen vertrokken we dan naar het zand waar wel nog licht was. Na wat opnames gingen we via het Koning Albertplein naar ons vertrekpunt. Ik ben er van overtuigd dat iedereen op zijn manier mooie plaatjes heeft. Volgende vergadering worden deze getoond en besproken, en wie weet, kan iemand daar een mooi kortfilpje van maken.

Woensdag 4 december

Vandaag had Marc zich verontschuldigd en moest Eric Perdu de honeurs waarnemen.Na een korte uiteenzetting hoe je geslaagde opnames maakt in het donker werd beslist om op woensdag 18 december samen buitenopnames te maken van de kerstverlichting( of moet ik wintergloed zeggen?) in Brugge. Afhankelijk van de weersvoorspelling worden jullie nog verwittigd. We zouden om 19 uur stipt bijeenkomen onder de pagode op het stationsplein in Brugge. Jozef opende de filmvoorstellingen met een korte impressie van de herfst. Bert toonde met "Russich roest" een reportage van zijn bezoek aan de duikboot in Zeebrugge. Daar zit zeker potentieel in voor een specialleke. Als enige had hij iets gemaakt met de opdracht "Wachten" Tenslotte toonde ik de verbeterde versie van het molenproject en een eerste montage van "Na de biep" Hier is nog wat werk aan maar het komt in orde.

Opnames Na de biep

Op zondag 20 en dinsdag 29 oktober werden zoals gepland de opnames gedraaid voor onze groepsfilm. De weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind zodat we probleemloos ons programma konden afwerken. Zondag werd gestart om tien uur en werden de opnames in het domein Zevenkerken gedraaid. Voor het eerst draaiden we ook met professionele acteurs. Na het opspelden van de lavaliers konden we reeds in de voormiddag een aantal opnames vastleggen en in het restaurant van de paters kwamen we terug op kracht komen met konijn met pruimen. Na de middag nam Eric de regie van mij over en rond vijf uur waren de opnames ingeblikt. Dinsdag was het de beurt aan de binnenopnames bij mij thuis. ook hier verliep alles volgens plan . Reeds benieuwd naar de eerste montages.

11 september 2019

Het is bijna niet te geloven maar de verlofperiode is al weer achter de rug. Klaar voor een nieuw werkjaar en daar moet een glas op gedronken worden. Een rustperiode is ook de ideale gelegenheid om het voorbije werkjaar even te evalueren. Wat was goed, wat liep fout. Op basis van die bevindingen en rekening houdend met de sugeties van de leden werd een programma voor 2019-2020 voorgesteld en met succes door de leden goedgekeurd. Vanaf heden is het bij iedere workshop mogelijk om films te vertonen en te evalueren. Deze moeten minstens drie dagen vooraf aangekondigd zijn aan Mario.

28 juni 2019

Dit is al weer de laatste bijeenkomst voor de rust. Niettegenstaande het mooie weer was de groep redelijk compleet. Mario en Eric Perdu openden met een paar interessante weetjes. Daarna werd het tijd om films te beoordelen. Andre Delrue opende met een reisverslag van Graubunden. Mooie beelden zoals we van Andre gewoon zijn en zeker een mooi document voor zijn reisgenoten. Voor het grote publiek iets te lang. Geert Decancq liet ons zijn voorontwerp van een trailer voor een kunstenaar zien. We zijn al benieuwd naar de definitieve versie. Eric Piceu toonde zijn reportage over Raversyde. Voor het eerst in de geschiedenis van de club vond men dat het gerust wat langer mocht duren. Samen met Eric Perdu zouden we nog wat droneopnames maken. Tot binnen twee maanden, hopelijk hebben jullie mooie belden verzameld.

8 Mei 2019

Na de opnames en de montage is het de beurt aan de beoordeling van ons werk. Andre Delrue beet de spits af met felicitaties van de jurie over zijn reportage van Piemonte. Op een paar details na was deze productie af. Hendrik Delaere bewees dat er potentieel zit in zijn film "VIMY" maar er is nog heel wat werk aan. Een ideale gelegenheid om hier in groepsverband iets van te maken. Tenslotte toonde Eric Piceu zijn kortfilm "50 jaar later," en een voorproefje van zijn film over Raversyde. Mario sloot af met een verhaal voor een kortfilm, met gezamelijke krachten moeten we dit zeker in beeld krijgen.

Filmfestival 9 maart 2019

Dit is de dag waar we allen met belangstelling naar uitkijken,ons jaarlijks festival. Dit jaar hadden we maar liefst 22 producties. Alle genres kwamen aan bod. Niettegenstaande dat dit reeds ons zeventiende festival is blijft het met een bang hart uitkijken naar de opkomst. Dit bleek echter totaal onnodig, de zaal werd rijkelijk gevuld met liefhebbers. Dank zij de nachtelijke inspanningen van Mario en Eric liep de projectie vlekkeloos. De vele positieve reacties geven ons de moed om er weer tegenaan te gaan,op naar volgend festival.

26 januari 2019

Na de vele nieuwjaarswensen is het tijd voor een gezellig nieuwjaars etentje. Dit jaar kozen we voor t' Roodhof een gezellig hotel restaurant diep verscholen in de Oostkampse bossen. Na de receptie met hapjes, aangeboden door Spectrum volgde een driegangen menu. Aan de blijde gezichten te zien viel dit blijkbaar in de smaak. Na het dessert werd alles nog eens doorgespoeld met de gepaste drank.

5 januari 2019

In naam van het voltallig bestuur wens ik jullie allen een gezond en succesvol 2019. Moge dit het jaar worden met vele hoogwaardige producties. Ondertussen zijn we al een aantal montagedagen en een projectieavond verder en we starten het nieuwe jaar met de heropnames van "schilderwerken;" Tijdsdruk en gebrek aan controle bij de vorige opnames hadden als resultaat dat de klank niet bruikbaar was. In het kader van gelijke kansen hebben we de Poolse schilder vervangen door een jonge dame, Lenka Marcokova. Sylveer zorgde voor Ignasse als vervanger voor de Waalse schilder. Woensdag aanstaande worden nog een aantal films geprojecteerd gevolgd door montage. Vergeet niet in te schrijven voor ons nieuwjaarsetentje in t'Roodhof op zaterdag avond 26 januari. Inschrijving door betaling voor 12 januari.

7 November Filmavond 2018-2019

24 October stond in het teken van opleiding. Elie toonde ons de onbegrensde mogelijkheden van Sonic Fire Pro. Deze software laat toe zelf muziek en klankeffecten te componeren. Een paar voorbeelden demonstreerden het effect van de klank op een video. 7 November was een filmavond. Roland Pollet zette de projectie in met een reportage van hemzelf en Andre Delrue over de trienale in Brugge.
Deze werd gevolgd door "De grote oorlog",een reportage van Bert Bouljon, Eric Perdu en Mario Somers. Jaren opzoeking en intervieuws van getuigen resulteren in een prachtig naslagwerk voor de volgende generaties.
Jozef Somers had een premontage van de beeldenroute in Lissewege klaar. Mits wat aanpassingen komt dit in orde.Ik had een montage gemaakt van onze opnames in Oostkerke. Hiermee wou ik aantonen dat met Resolve, nachtopnames gemakkelijk over dag kunnen gefilmd worden. Om met een vrolijke noot te eindigen toonde Roland Dombrecht ons drie korte kolderfilmpjes. Twee daarvan waren op de klank na bijzonder geslaagd, zeker de moeite om hier nog wat aan te werken.
Om onze achterstand in montage wat bij te werken is besloten om gedurende drie zaterdagen de lopende projecten verder af te werken.

Evaluatie nieuwe werkwijze 2018-2019

Ondertussen zijn we reeds een paar workshops verder en de nieuwe structuur werpt duidelijk haar vruchten af. De geplande projectieavond was meer dan geslaagd zodat we deze planning kunnen verder zetten. Op 10 October werden de ploegen samengeteld voor het in beeld brengen van vier Vlaamse dorpen met een stompe kerktoren. Om alles in goede banen te leiden gaf Marc ons een uitgebreide uiteenzetting van hoe je een reportage maakt. De opnames zouden op 24 october moeten klaar zijn. De resterende tijd werd ingevuld met het monteren van de verschillende lopende projecten. Marc en ikzelf plaatsen regelmatig nuttige tips en oefeningen in de rubriek "tips en tricks" Ga daar zeker eens kijken en waag je aan een oefening.

Start werkjaar 2018-2019

We starten het nieuwe werkjaar zoals gewoonlijk met een glas Cava en een gezellige babbel. Marc heeft de studio volledig heringericht. Er zijn nu 6 werkstations beschikbaar plus een aantal schermen voor wie zijn eigen computer wil gebruiken.De geluidsstudio is volledig heringericht en geisoleerd. Op basis van reacties van de leden heben we van de verlofperiode gebruik gemaakt om de volledige werking te herzien. Dit programma zou alles moeten hebben om succesrijk te worden.
Dit zijn de grote lijnen:
Vaste projectieavonden om films te bekijken en te beoordelen.
Werkstations worden gepland en voorgeprogrameerd met een lopend project.
Er worden groepen samengesteld voor het realiseren van opgelegde projecten.
Per project is er een begeleider aangesteld die kan helpen waar nodig.
Er is ruimte voorzien voor opleiding.
Volgende workshop wordt het dus filmpjes kijken, er staan er reeds een aantal op de lijst, wie iets wil tonen moet dit melden aan Mario.

Einde werkjaar 2018

Ons eerste werkjaar onder de noemer "Filmgroep Spectrum" zit er al op. Het werd een jaar van de totale vernieuwing. Nieuwe professionele studio met een overvloed aan professionele hardware, nieuwe software, een complete geluidscabine en een nieuwe mannier van werken. Dat dit niet helemaal vlekkeloos verliep is niet verwonderlijk, maar nu we de problemen met hardware en software onder de knie hebben kunnen we ons voorbereiden op een nieuw werkjaar waar iedereen met plezier uitkijkt naar de volgende workshop. Vandaag namen we de tijd om wat projecten in opbouw te bekijken. Andre Delrue, Roland Pollet, Eric Perdu, Mario Somers en Guy Bleyaert toonden ons een basis voor een boeiende film. Het ziet er naar uit dat ook tijdens het verlof heel wat bronmateriaal zal verzameld worden. Op 17 augustus passeert de caravaan voor de herdenking van het einde WO 1 door Oostkamp. Dit is een gelegenheid om als groep een mooi verslag te maken. Silveer zorgt voor de coordinatie. Tijdens het verlof trachten we de beelden voor het molenproject op te nemen, ik zorg voor de coordinatie. Eric Perdu en ik maken de opnamen met de chihuahua, Eric zorgt voor de coordinatie. Tenslotte wens ik jullie allen een prettig verlof en hoop jullie allen terug te zien volgend werkjaar.

Greenscreen intervieuw molenproject

Ondertussen staan we al een paar workshops verder. De opgelegde oefeningen worden met de nodige ijver opgelost waardoor de kennis van Davinci Resolve stilaan groeit. Marc heeft het startschot gegeven voor het greenscreen intervieuw van de molenaar. Terwijl ik de molenaar ging afhalen aan het station toonde Marc de deelnemers wat we ter beschikking hebben voor het correct uitlichten van een persoon of een voorwerp. Daarna konden ze hun verworven kennis direct toepassen in de practijk. Norbert zorgde voor de geluidsopnames, beide cameramannen kregen een assistent, Geert legde het ganse gebeuren vast met de bedoeling een reportage te maken van "Filmgroep Spectrum" in actie. Roland Dombrecht deed de regie. Sneller dan verwacht werd het elf uur, tijd om op te ruimen en de molenaar terug naar het stationte brengen.

Workshop 2 mei

Vandaag kon Marc op het nippertje een ramp vermijden.De professionele montagetafels zijn blijkbaar niet bestand tegen het gewicht van vier beeldschermen. De achterwand begaf en Marc kon de schermen nog net opvangen. Marc en ik hebben aan beide tafels de nodige versterkingen aangebracht zodat we nu op onze twee oren kunnen slapen.De leden beginnen stilaan hun draai te vinden. Na een korte introductie en een voorproefje van mijn droomreis gingen Mario en Geert opnames maken van pluimen. De rest van de leden spoedde zich naar de montagetafels om hun opgelegde oefening op te lossen. Met verenigde krachten brachten ze de opdracht tot een goed einde.Op naar de volgende opdracht.

Vierde opleidingsdag Davinci

Zaterdag 14 april vond de vierde en voorlopig laatste opleidingsdag van Davinci Resolve plaats. Nu bij iedereen de basiskennis aanwezig is gooien we het op een andere boeg. Bij iedere workschop krijgen diegenen die dit willen een korte opdracht waarin telkens een nieuw aspect van Davinci aan beurt komt. In de volgende workschop wordt het resultaat besproken. Bert nam nog een paar foto's van de Spectrumintellectuelen, die hun oren als rabarberblaren te luisteren leggen bij de gewaardeerde hoogtechnische en artistieke kennisoverdracht door dr. ir. Marc Vancraeyenest.Aldus Bert.

Opnames "Schilderwerken"

Op woensdag 11 april verzamelde de volledige crew aan de burelen van Healtec. Een betere locatie voor de burelen van de burgemeester konden we ons niet indenken. Iedereen was stipt op tijd en had zich op voorhand ingeleefd in zijn rol, waarvoor dank. Met Mario achter de camera, Eric als regisseur en ikzelf als director waren de beelden in minder dan vier uur vastgelegd. In de loop van de week maak ik die klaar voor montage zodat we volgende workshop de montage kunnen starten.

Festival 2018

Vandaag is het al weer zo ver, ons jaarlijks filmfestival. Het bestuur is dan ook de laatste weken druk in de weer geweest om alles in goede banen te leiden. Films en cue-sheets aan een laatste controle onderwerpen en ten slotte samenvoegen tot een geheel.Gelukkig konden we voor de projectie terug rekenen op onze geoefende technische medewerkers. Die slaagden terug met glans. Hoewel we heel wat volk mochten begroeten was de opkomst wat minder maar de afwezigen hadden groot ongelijk. Volgend jaar misschien eens de weerman uitkopen om beter weer te voorspellen?

Cursus Davinci Resolve

Een gratis vierdaagse opleiding Davinci Resolve, neen dit is geen vroege aprilgrap. Marc spendeert hiervoor zijn kostbare tijd en geduld om alle cursisten, ook de minst ervaren vertrouwd te maken in dit fantastisch programma. Sommigen hadden het wat moeilijk met de mappenstructuur maar in de loop van de volgende week krijgt iedereen de complete structuur toegestuurd zodat we allen op hetzelfde platform werken. Dus volgende les wordt het pas heel interessant.

Workshop 4 2018

De geselecteerde films voor het festival liggen vast. Mario en Eric hebben nu hun handen vol om er een boeiende projectie van te maken. Wie dacht dat we nu op onze lauweren gingen rusten heeft het lelijk mis. Volgende workshop starten we met het vormen van groepen voor het realiseren van de komende producties.
Marc merkt terecht op dat sommige leden nog te veel individueel bezig zijn. Een van de oorzaken is het feit dat we met verschillende softwareprogramma's werken. En daar gaat hij iets aan doen. Iedereen wordt gevraagd het gratis programma DAVINCI RESOLVE te installeren. Wie daar moeilijkheden mee ondervindt kan zijn computer meebrengen zodat de groep hem kan helpen. Marc zal ons dan gedurende een drietal zaterdagen helpen het programma onder de knie te krijgen. Hierbij gaat bijzondere aandacht naar de minder gevorderden zodat iedereen mee is. Verdere inlichtingen komen later.
Leander Desmedt kwam zijn project "RUN FOR FRIENDS"? een benefiet ten voordele van het kinderkankerfonds voorstellen. Koen zal een groep vormen om hierover een clip te maken.

Workshop 3 2018

Vandaag staat vrijwel alles in het teken van het snel naderende filmfestival. Het is de laatste gelegenheid om films te beoordelen die eventueel in aanmerking komen. En het aanbod was groot: Roland Dombrecht beet de spits af met zijn kortfilm overschot. Andre Delrue volgde met Plivice. Daarna was het de beurt aan het groepswerk voor kom op tegen kanker. Georges Wildemauwe presenteerde zijn gemengde gevoelens en zijn reportage over glasblazen. Mario Somers had voor ons "Monument Valey en "Yellowstone" in de aanbieding. Jozef Somers nam ons mee naar de Provence en de Mont Ventoux. Bert Bouljon toonde nog een template voor zijn film "Mustang" en Hendrik Delaere sloot af met een gedachtenis aan zijn overleden echtgenote.
De gemeente doet terug beroep op ons om een reportage te maken. Eric Perdu en Silveer stelden zich kandidaat.
Alle promotiemateriaal voor het festival is klaar, dus maak er gebruik van en nodig vrienden en kennissen uit.

Workshop 2 2018

Vorige week vrijdag hadden we onze nieuwjaarsreceptie. Deze keer geen zelfgemaakte hapjes van de bestuursvrouwen maar een stevige beefsteak in het steakhouse in Waardamme. Om de vertering wat te bevorderen trakteerde Jan ons op een Stokhoven biertje, waarvoor dank. Vandaag starten we als gewoonlijk met het beoordelen van een aantal films en fragmenten. Marc had een scriptie gemaakt over frame rates zodat we in de toekomst een bewuste keuze kunnen maken in functie van het beoogde doel. Mario maande ons nog aan dat alle films voor het festival op woensdag 7 februari moeten af zijn. Daarna begaf iedereen zich naar de werkstations om kennis te delen.

Workshop 1 2018

Neen, dit is geen scenario voor een nieuwe film van Franky maar een stroomuitval. De oorzaak lag blijkbaar niet in de studio. Gelukkig kwam de verantwoordelijke voor het bedrijvenpark snel ter plaatse en konden we met wat vertraging onze eerste workshop van het jaar starten. Na een korte inleiding van Mario en Eric(Perdu), gingen we filmpjes beoordelen. Eric (Piceu) beet de spits af met de resultaten van de greenscreenopnames. Een paar sugesties worden nog doorgevoerd. Daniel Vantorre volgde met "Eenzaam in Watou", een mooie kijk op de kunstroute in Watou. Vervolgens toonde hij ons hoe de blinden communiceren in 2018. Franky Vandaele sloot af met "Het huis van Usher" , een van zijn eerste animatiefilms die mits wat sleutelen zeker een meesterwerkje wordt. En daarna iedereen aan het werk allen met hetzelfde doel, een verrassend filmfestival.

Het jaar start goed

De kater van de feesten is nog niet dood en we vliegen er al terug in. Op maandag 2 januari stelde Marc zijn studio en zijn kennis ter beschikking voor de opnames van "Stom konijn", een film van Roland Dombrecht. Roland deed de regie, ik deed de camera, Stef de klank en zorgde voor de acteurs en Marc stond in voor de belichting, de algemene leiding en deed de kinderoppas. Al snel werden we terug geconfronteerd met het feit dat je een kleuter van 4 jaar geen te lange teksten moet voorleggen. Na een aantal pogingen zagen we ons verplicht om te schakelen op plan B met grote broer. Na 3 uur hard werken lagen de opnames vast en kan Roland monteren. Hopelijk zien jullie in het resultaat dat filmen groepswerk is.

Workshop7 2017

We starten ondertussen reeds onze laatste workshop van 2017. Mario en Eric schonken klare wijn i.v.m. NAB2.0. Franky Vandaele verrastte ons al weer met 2 prachtige speelfilms: "De zwarte roos" en "De uurwerkmaker". Volgens Franky nog niet helemaal af maar nu reeds meesterwerkjes. Als afsluiter ging Daniel Vantorre op de kunsttoer met zijn film "A Artwork Orange". En dan begon het echte werk. De ploeg van "Kom op tegen kanker " Spoedde zich naar de montagetafel. De ploeg rond Eric Piceu waagde zich aan greenscreen opnames voor de film "Honger",de klankmannen verdwenen in de klankstudio, Mark, Mario en Eric Perdu verdeelden zich om te helpen daar waar nodig. Dit was wat we bedoelden met "Filmgroep".In naam van het voltallig bestuur wens ik jullie een gezond en gelukkig 2018.

Workshop6 2017

Met een week vertraging om technische reden starten we onze zesde workschop. Verleden week hadden de opnames voor "Kom op tegen kanker" plaats. Voor de eerste maal was de benaming "Filmgroep" niet overdreven. Naast cameraman, regisseur, klankman, acteurs en technische medewerkers was er zelfs een heuse katering op de set. Vandaag toonde Eric Piceu de making of van kom op tegen kanker en een herwerkte versie van "Aan de monding van de IJzer". Guy Bleyaert toonde ons een paar scenes van zijn actiefilm. Groot respect Guy en succes met de distributie. Iedereen haaste zich nu naar de montagetafels om zijn footage in een film om te zetten. Volgende vergadering woesdag 27 december. (Deze staat niet vermeld op de kalender)

Workshop5 2017

Onder leiding van Marc hebben enkele vrijwilligers vorige week de studio's en de geluidscabine grondig aangepakt. Wat origineel een behoorlijke geluidscabine was is nu bijgewerkt tot een premium opnamestudio. Met het festival in het vooruitzicht hebben we vandaag een reeks filmpjes bekeken. Geert Decancq opende met "Moordend verkeer" gevolgd door "Versteende getuigenissen", "Nieuwe meisjes", "Waterboarding" en ten slotte "De warme bakker". Vijf totaal verschillende thema's professioneel in beeld gebracht.
Marc Bienstman toonde een voorontwerp van zijn film "Herfst" die mits wat aanpassingen zeker potentieel heeft.
Roland Pollet toonde ons dat Pisa veel meer te bieden heeft dan een scheve toren. Hij nam nota van een paar opmerkingen en suggesties en zal hier zonder twijfel een boeiend document van maken.
Ons buitenbeentje Franky Vandaele sloot de rij met twee prachtige realisaties "Alleen" en "IJsvlinder". Hiermee bewees hij dat inspiratie en kennis van software belangrijker zijn dan een dure camera.
Marc bezorgde ons een ondertussen al de vierde bundel tips. Toen werd het hoogtijd om in de verschillende studio's verder te werken aan onze projecten. Hopelijk krijgen we volgende bijeenkomst reeds resultaten te zien.

Workshop4 2017

Na een korte rustperiode is de honger terug groot. Mario en Eric gaven een korte toelichting over NAB.2, een nieuwe vereniging van Nederlandstalige Amateur Cineasten. Geert Decanck projecteerde drie kortfilms:
"Ilusies van bewegend beeld." Een originele benadering van een diaprojectie.
"Tussen verbeelding en realisteit." Toonde een artiest in actie. Geert belooft hier een kortere versie van te maken voor het festival.
Laura regisseert is een making off van een filmopname. Mario toonde nog zijn voorontwerp voor een film over Salt Lake. Na deze korte introductie deelde de grote groep zich op in kleinere groepjes rond de montagetafels. Bert zonderde zich af in de geluidscabine om samen met de geluidstechniekers een klankopname te maken. Vanaf volgendde workshop kunnen we hopelijk een paar resultaten zien van de nieuwe aanpak.

Workshop3 2017

Vandaag starten we met het echte werk. Guy Bleyaert opende met een korte huwelijksreportage en toonde ons het effect van slow motion. Andre Delrue liet zijn losse beelden van het natuurreservaat Plivice zien. Hier is zeker potentieel voor een korte reportage. Vervolgens toonde Eric Piceu een voormontage van "Aan de monding van de IJzer" In volgende workshop zal ons klankteam hiervoor de tekst opnemen. Met zijn montage van "Mien arloze" hebben we meteen een minuut film voor ons festival, nog 119 minuten te gaan. En nu allen naar de werkstations om kennis te maken met de hard- en software. Ik kijk al uit naar de volgende workshop op woensdag 15 november.

Workshop2 2017

Met ruim 25 enthousiaste aanwezigen waren vandaag alle stoelen bezet. Dit overtrof onze stoutste verwachtingen. Na wat uitleg over ons nieuw logo en een korte rondleiding door de ondertussen verdubbelde montagekamers, kwam Hans Verstraete van de gemeente Oostkamp ons een eerste opdracht bezorgen: "Maak een promoclip voor kom op tegen kanker". De eerste werkgroep kon zich afzonderen voor het bedenken van een scenario. Ondertussen vormden zich verschillende groepjes voor het uittesten van de montagetafes, het beoordelen van geheel of gedeeltelijk afgewerkte montages en het kopieren van de nodige door Eric ter beschikking gestelde software. Wie vragen had over zijn camera of geluidsapparatuur werd ter plaatse geholpen. Marc bezorgde ons nog de uitgeprinte "tip van de dag" We staan al te trappelen voor de volgende workshop.

Workshop1 2017

Wij waren er klaar voor, nu nog de opkomst afwachten. Wetende dat er nog een paar leden op reis waren, overtrof de opkomst van 22 leden onze stoutste verwachting. Na een korte briefing kregen we meteen orders voor onze eerste opdracht:"Vertel in minimum 5 shots over uw uurwerk." De leden werden ingedeeld in groepjes van drie, tot welke groep je behoorde werd bepaald door een dobbelsteen. Marc, Mario en Eric gaven uitleg waar nodig en waakten er op dat het individualisme plaats ruimde voor groepswerk. Tenslotte werd een opdracht gebruikt om met zowel Adobe als Resolve de mappenstructuur uit te leggen. Voor volgende bijeenkomst verwachten we dat heel wat leden geheel of gedeeltelijk afgewerkte films meebrengen. Deze zullen worden geevalueerd en bijgewerkt. We verwachten ook een aantal scenario's die in de loop van het jaar kunnen gerealiseerd worden.

Seizoenstart 2017-2018

Vandaag gaan de deuren van de nieuwe studio officieel open. Na een toost op de nieuwe formule en een korte introductie over het hoe en waarom is het tijd om aan de nieuwsgierigheid van de opgekomen menigte te voldoen. Hoewel iedereen reeds geinformeerd was over wat ze konden verwachten, heerste er overwegend een "wauw" gevoel. Ondertussen zijn we volop bezig met het voorbereiden van een aantal scenario's om in groep te realiseren. Wil jij er bij zijn, of heb je zelf wat bronmateriaal om een film te maken? Schrijf je dan in als lid. Dit kan door 50 Euro te storten op rekening nr.BE77 7785 9451 1742 van FILMCLUB SPECTRUM met de vermelding "Lidgeld".Op 20 september vliegen we er meteen in. Zorg dat je op tijd bent en breng jouw camera en eventueel microfoon mee.

Spectrum Filmgroup

Woensdag 6 september is het zo ver: Start van de nieuwe formule. Gedaan met praten, doen is de boodschap. Gedurende de twee vakantiemaanden heeft Marc zwaar geinvesteerd om het ons nog aangenamer te maken. Met de aankoop van 2 luxe bureaucontainers, de nodige tafels en stoelen en een aantal krachtige computers met bijhorende professionele schermen, wil hij ons meenemen in de wereld van de profs. Samen met Mario, Eric en ikzelf hebben we een paar verlofdagen opgeofferd om al dat moois operationeel te maken. Nu zijn we klaar voor een spetterende start en hopen jullie met zijn allen te mogen verwelkomen op 6 september om 20 uur. Dan heffen we het glas op SPECTRUM FILMGROUP.

In Memoriam Yvette Bussens

2017 lijkt ons niet zo gunstig gezind. Na het verlies van Yvan kwam het overlijden van Yvette Bussens zeer onverwacht. Samen met haar man Roland Dombrecht waren zij leden van het eerste uur. Bij mijn weten hebben zij geen enkele vergadering gemist, Roland als kineast en Yvette voor de gezelligheid. Zelfs toen de slepende ziekte haar reeds fel in de greep had, bleef ze onder de goede zorgen van Roland, de vergaderingen bijwonen. Totaal onverwacht is ze op 23 juli zachtjes ingeslapen. Langs deze weg bieden wij Roland en zijn familie ons oprecht medeleven.

Clubvergadering 2 juni 2017

Rust in vrede Spectrum multimediaclub, lang leve Spectrum Filmgroep. Dit was het thema van de laatste vergadering van het werkjaar. Alles wordt anders, alles wordt beter. Dank zij Marc Vancraeynest beschikken we voortaan over een professionele filmstudio met de nodige montagetafels, klankcabine, gekalibreerde beeldschermen, green- en blue screen, kortweg alles wat nodig is om professionele films te maken. Iedere productie wordt beoordeeld en ter plaatse verbeterd. Iedereen stelt zijn specialisatie ter beschikking van de groep. Vanaf nu zal er om de twee weken op woensdagavond hard gewerkt worden in "D3 Van Den Akker". Het lidgeld wordt 50 Euro. Dit is ongeveer 2,3 Euro per vergadering. Voor die prijs kan je onbeperkt gebruik maken van de infrastructuur, de kennis van collega's en de rechtenvrije muziek. Verdere details vind je hier Om af te sluiten toonde Georges ons nog een geslaagde film over glasblazen, Marc liet ons met zijn bedrijfsfilm voor Letec zien waar de lat komt te liggen, en Hendrik bracht in beeld hoe je afrekend met een ontrouwe echtgenote.

Clubvergadering 12 mei 2017

Deze vergadering stond in het teken van een opdracht "Verfilm een gedicht" Marc Vancreayenest bezorgde ons als dichter van dienst de ingesproken tekst. Met 8 inzendingen in verschillende formaten was het voor het bestuur wel eventjes slikken om al dat moois op scherm te krijgen. Georges Wildemauwe opende met mooie close ups uit de natuur. Daniel Vantorre nam zijn medailles onder de loep, Renaat Sinaeve portretteerde zijn 93-jarige moeder, Bert Bouljon legde de geboorte van zijn paaskuikens vast. Joseph Somers herdacht zijn voorouders en Hendrik De Laere zijn overleden vrouw. Tenslotte had ik zelf nog een benadering en toonde Marc Vancraeyenest ons waar de lat in de toekomst zal liggen. Een ding hadden alle producties gemeen: ze overtroffen allen zichzelf. Proficiat heren. Als afsluiter liet Mario ons nog wat beelden van de molen van Hoeke zien met de bedoeling kandidaten te vinden om het project nieuw leven in te blazen. Volgende vergadering wordt Spectrum 3.0 begraven , en vieren we de geboorte van Filmgroep Spectrum.

Clubvergadering 21 april 2017

Vandaag tonen Franky Van Daele en Elie Declercq ons de mogelijkheden van Timelaps, Hyperlaps en Animatie. Hier wordt snel duidelijk dat geduld en kennis veel belangrijker zijn dan zwaar investeren in dure apparatuur. Franky had zijn powerpoint aangevuld met voorbeelden die ons duidelijk maakten hoe eindeloos de mogelijkheden zijn. Elie had een paar betaalbare hebbedingetjes meegebracht voor op ons velanglijstje bij verjaardagen of feestdagen. Met dank aan de twee specialisten kregen we antwoorden op heel wat vragen, maar door de onuitputbare mogelijkheden van het genre beseffen we allen dat er in de praktijk nog heel veel nieuwe vragen zullen opduiken. Hiermee komen we terug op de doelstelling van volgend werkjaar, "synergie" of workshops waarin ieder in zijn specialisatie samenwerkt met leden met een andere specialisatie. Onze Oostkampse meester chocolatier trakteerde ons tenslotte met een paar van zijn heerlijke creaties.

Clubvergadering 31 maart 2017

Aan de opkomst te zien zijn de leden toch nieuwsgierig over de toekomstplannen van de club. Maar eerst een evaluatie van het filmfestival. Uit de vele reacties bleek dat het een serieuze opgave zal worden om in de toekomst beter te doen. Vervolgens tilden Mario en Eric de sluier wat verder op in verband met de toekomstplannen voor volgend werkjaar. Dit wordt een totale ommekeer; nieuwe locatie, nieuwe werkwijze en hopelijk veel nieuwe films. Het individu integreert in een groep. Gedaan met de vergaderingen, leve de workshops. Alle producties worden vanaf de kiem ter plaatse in goede banen geleid in samenspraak met de specialisten in de groep. De eerste reacties waren positief en geven ons de moed om het project verder uit te werken.
Renaat Sinaeve en Eric Piceu hadden in het kader van een opdracht een paar intro's gemaakt en Hendrik toonde een voorproef van "de kerk van Zedelgem."
Tenslotte kregen we als opdracht een gedicht van Marc Vancraeyenest te verfilmen.

15de Filmfestival

Spijts de minder gunstige omstandigheden zoals voetbal en mooi weer, telden we toch 180 aanwezigen op ons festival. De aanwezigen waren unaniem positief over het niveau en de diversiteit van de getoonde films. Vooral de korte komische filmpjes vielen in de smaak. Een dikke pluim voor het bestuur die met bloed, zweet en tranen alles moest klaarstomen op het laatste moment. In tegenstelling met vorig jaar was de projectiekwaliteit dit jaar top. Onze dank hiervoor aan het gemeentebestuur die bij ons ten rade kwam voor de aankoop van een nieuwe projector. Dit resultaat en het enthousiasme van de vele aanwezigen geeft ons een boost om volgend jaar nog beter te doen. Noteer al vast 17 maart 2018 in uw agenda zodat we u terug kunnen verrassen met mooie producties.

Clubvergadering 10 maart 2017

Het werd weer een gevarieerde avond. Met een vijftal films, het nemen van een groepsfoto voor de krant en het bespreken van een leuke opdracht, leek de avond te kort. Roland Dombrecht beet de spits af met een leuke film van een uitstap met de bewoners van het St. Jozef rusthuis. Mario had zijn XF camera thuis gelaten en toonde ons Santorini via zijn action camera. Dit toont duidelijk dat je niet zwaar hoeft te investeren om een mooie reisfilm te maken. Hij had ook nog een half afgewerkte reportage van een chocolatier. Hier misten we vooral de chocolade. Hoewel we van Franky Van Dale reeds wat gewoon zijn, verraste hij ons toch weer met zijn prachtige film "Gedachten donker". Tenslotte toonde Eric Perdu hoe je met Fotoshop en jouw montage programma een geanimeerd logo kan maken. Eric Piceu toonde ons enkele voorbeelden. We sloten af met een duister verhaal dat vele vragen opwekt. Het antwoord komt in de volgende vergadering.

In memoriam Yvan Bruyneel

De vreugde van het weerzien van Yvan in de laatste vergadering was van korte duur. Op 24 februari 2017 staakte hij thuis in familiekring de strijd. Langs deze weg bieden wij de familie ons oprecht medeleven. Met Yvan verliezen we onze vriend, medestichter, filmcriticus en inspirator. Door zijn geweldig nalatenschap zullen we hem echter nooit vergeten en zal hij altijd een voorbeeld zijn voor onze leden.

Clubvergadering februari 2017

Tot ieders vreugde mochten we vandaag Yvan en Joseph terug verwelkomen en ze kwamen niet met lege handen. Yvan bracht maar liefst 5 films mee, met name Glaskunst, Bright Lighting, Fantasie, Close Look en een herwerkte versie van "Tegen wien zeg jet".Hoewel sommige reeds geheel of gedeeltelijk vertoond waren, bleven ze tot de laatste seconde boeien. Joseph nam ons terug mee naar zijn geliefkoosde Provence. "Een reis in kleur" had wel potentieel maar miste wat variatie. Joseph belooft ons een nieuwe versie te maken. Met "Land van licht en zon" liet hij ons nogmaals de schoonheid van de Provence zien. Georges Wildemauwe en Renaat Sinaeve toonden hun versie van "Verliefd". Beiden goede pogingen maar door het ontbreken van 1 shot komt de pointe niet over. Georges Wildemauwe, Renaat Sinaeve en Roland Dombrecht toonden hun versie van "Brugse zot". De drie profiteerden van de gelegenheid om een scenario in beeld te brengen. Een bijkomende moeilijkheid was naast de muziek ook het achtergrondgeluid en de apart opgenomen klank te syncroniseren. Tenslotte liet Hendrik De Laere ons met "Sint Anna ter Muiden" zijn specialiteit zien; de geschiedenis in beeld.

Clubvergadering januari 2017

De oproep van de voorzitter was blijkbaar niet in dovemans oren gevallen. Er waren maar liefst 9 nieuwe films op het programma. Georges Wildemauwe nam ons mee naar de ""Auvergne"", Marc Biestman gaf ons een vernieuwende kijk op "Brugge", Daniel Vantorre schreef "Brieven aan God"", nam ons mee naar "De allermooiste rotstad" en verraste ons met "Hoe weet de mens wat duurt?" Renaat Sinaeve liet ons zijn "Madammen" zien en Eric Perdu toonde ons zijn ski ervaring in Val Thorens. Alessandro Somers sloot af met "Parco Dei Mostri" en "ICAO/EBBR" ;2 geslaagde fotomontages. Mits hier en daar wat sleutelen kunnen de meeste films boeien op ons festival. Voor volgende vergadering staan reeds een aantal herwerkingen op het programma en komen er hopelijk nog wat nieuwe films bij.

Nieuwjaarsreceptie 2017

De dames van het bestuur hadden terug hun best gedaan om de leden te verwennen op de nieuwjaarsreceptie. Het grote aanbod aan hapjes werd vlijtig doorgespoeld met de nodige Cava. Spijtig genoeg moesten we starten met een geteisterde ploeg. Twee van onze stichtende bestuursleden zijn herstellend van hun ziekte en konden niet aanwezig zijn. Wij hopen allen hen spoedig terug te zien met nieuwe moed en verrassend filmmateriaal. De voorzitter wijst er op dat het filmfestival snel nadert zodat het hoog tijd wordt onze producties af te werken en in te dienen. Volgende vergadering op 27 januari en hopelijk met de voltallige ploeg.

Clubvergadering 18 November

Vandaag ligt de nadruk op professionele klankopname. Klank is een niet te verwaarlozen onderdeel van een filmproductie. De klank kan een film maken of kraken. Norbert Brandt toont ons wat je nodig hebt en hoe je er mee omgaat. Verder volgde nog een projectie van de groesfilm BRUGSE ZOT en een eerste vertoning van de film NANCY, zeker een film met potentieel maar er moet nog wat aan gesleuteld worden..
Tenslotte deed onze voorzitter nog een oproep aan alle leden om minstens een poging te doen om een film te maken voor ons volgende festival.
Volgende vergadering 16 december, meteen de laatste vegadering van het jaar.