CLUBNIEUWS

Hier kom je alles te weten over het verleden, het heden en de toekomstige activiteiten. Heb je zelf een verslag van een activiteit of heb je iets gepland, stuur dan een mail naar Eric Piceu eric.piceu@telenet.be en uw bericht wordt hier gepubliceerd. Stuur bij voorkeur een leuke foto mee.

Workshop 3 2018

Vandaag staat vrijwel alles in het teken van het snel naderende filmfestival. Het is de laatste gelegenheid om films te beoordelen die eventueel in aanmerking komen. En het aanbod was groot: Roland Dombrecht beet de spits af met zijn kortfilm overschot. Andre Delrue volgde met Plivice. Daarna was het de beurt aan het groepswerk voor kom op tegen kanker. Georges Wildemauwe presenteerde zijn gemengde gevoelens en zijn reportage over glasblazen. Mario Somers had voor ons "Monument Valey en "Yellowstone" in de aanbieding. Jozef Somers nam ons mee naar de Provence en de Mont Ventoux. Bert Bouljon toonde nog een template voor zijn film "Mustang" en Hendrik Delaere sloot af met een gedachtenis aan zijn overleden echtgenote.
De gemeente doet terug beroep op ons om een reportage te maken. Eric Perdu en Silveer stelden zich kandidaat.
Alle promotiemateriaal voor het festival is klaar, dus maak er gebruik van en nodig vrienden en kennissen uit.

Workshop 2 2018

Vorige week vrijdag hadden we onze nieuwjaarsreceptie. Deze keer geen zelfgemaakte hapjes van de bestuursvrouwen maar een stevige beefsteak in het steakhouse in Waardamme. Om de vertering wat te bevorderen trakteerde Jan ons op een Stokhoven biertje, waarvoor dank. Vandaag starten we als gewoonlijk met het beoordelen van een aantal films en fragmenten. Marc had een scriptie gemaakt over frame rates zodat we in de toekomst een bewuste keuze kunnen maken in functie van het beoogde doel. Mario maande ons nog aan dat alle films voor het festival op woensdag 7 februari moeten af zijn. Daarna begaf iedereen zich naar de werkstations om kennis te delen.

Workshop 1 2018

Neen, dit is geen scenario voor een nieuwe film van Franky maar een stroomuitval. De oorzaak lag blijkbaar niet in de studio. Gelukkig kwam de verantwoordelijke voor het bedrijvenpark snel ter plaatse en konden we met wat vertraging onze eerste workshop van het jaar starten. Na een korte inleiding van Mario en Eric(Perdu), gingen we filmpjes beoordelen. Eric (Piceu) beet de spits af met de resultaten van de greenscreenopnames. Een paar sugesties worden nog doorgevoerd. Daniel Vantorre volgde met "Eenzaam in Watou", een mooie kijk op de kunstroute in Watou. Vervolgens toonde hij ons hoe de blinden communiceren in 2018. Franky Vandaele sloot af met "Het huis van Usher" , een van zijn eerste animatiefilms die mits wat sleutelen zeker een meesterwerkje wordt. En daarna iedereen aan het werk allen met hetzelfde doel, een verrassend filmfestival.

Het jaar start goed

De kater van de feesten is nog niet dood en we vliegen er al terug in. Op maandag 2 januari stelde Marc zijn studio en zijn kennis ter beschikking voor de opnames van "Stom konijn", een film van Roland Dombrecht. Roland deed de regie, ik deed de camera, Stef de klank en zorgde voor de acteurs en Marc stond in voor de belichting, de algemene leiding en deed de kinderoppas. Al snel werden we terug geconfronteerd met het feit dat je een kleuter van 4 jaar geen te lange teksten moet voorleggen. Na een aantal pogingen zagen we ons verplicht om te schakelen op plan B met grote broer. Na 3 uur hard werken lagen de opnames vast en kan Roland monteren. Hopelijk zien jullie in het resultaat dat filmen groepswerk is.

Workshop7 2017

We starten ondertussen reeds onze laatste workshop van 2017. Mario en Eric schonken klare wijn i.v.m. NAB2.0. Franky Vandaele verrastte ons al weer met 2 prachtige speelfilms: "De zwarte roos" en "De uurwerkmaker". Volgens Franky nog niet helemaal af maar nu reeds meesterwerkjes. Als afsluiter ging Daniel Vantorre op de kunsttoer met zijn film "A Artwork Orange". En dan begon het echte werk. De ploeg van "Kom op tegen kanker " Spoedde zich naar de montagetafel. De ploeg rond Eric Piceu waagde zich aan greenscreen opnames voor de film "Honger",de klankmannen verdwenen in de klankstudio, Mark, Mario en Eric Perdu verdeelden zich om te helpen daar waar nodig. Dit was wat we bedoelden met "Filmgroep".In naam van het voltallig bestuur wens ik jullie een gezond en gelukkig 2018.

Workshop6 2017

Met een week vertraging om technische reden starten we onze zesde workschop. Verleden week hadden de opnames voor "Kom op tegen kanker" plaats. Voor de eerste maal was de benaming "Filmgroep" niet overdreven. Naast cameraman, regisseur, klankman, acteurs en technische medewerkers was er zelfs een heuse katering op de set. Vandaag toonde Eric Piceu de making of van kom op tegen kanker en een herwerkte versie van "Aan de monding van de IJzer". Guy Bleyaert toonde ons een paar scenes van zijn actiefilm. Groot respect Guy en succes met de distributie. Iedereen haaste zich nu naar de montagetafels om zijn footage in een film om te zetten. Volgende vergadering woesdag 27 december. (Deze staat niet vermeld op de kalender)

Workshop5 2017

Onder leiding van Marc hebben enkele vrijwilligers vorige week de studio's en de geluidscabine grondig aangepakt. Wat origineel een behoorlijke geluidscabine was is nu bijgewerkt tot een premium opnamestudio. Met het festival in het vooruitzicht hebben we vandaag een reeks filmpjes bekeken. Geert Decancq opende met "Moordend verkeer" gevolgd door "Versteende getuigenissen", "Nieuwe meisjes", "Waterboarding" en ten slotte "De warme bakker". Vijf totaal verschillende thema's professioneel in beeld gebracht.
Marc Bienstman toonde een voorontwerp van zijn film "Herfst" die mits wat aanpassingen zeker potentieel heeft.
Roland Pollet toonde ons dat Pisa veel meer te bieden heeft dan een scheve toren. Hij nam nota van een paar opmerkingen en suggesties en zal hier zonder twijfel een boeiend document van maken.
Ons buitenbeentje Franky Vandaele sloot de rij met twee prachtige realisaties "Alleen" en "IJsvlinder". Hiermee bewees hij dat inspiratie en kennis van software belangrijker zijn dan een dure camera.
Marc bezorgde ons een ondertussen al de vierde bundel tips. Toen werd het hoogtijd om in de verschillende studio's verder te werken aan onze projecten. Hopelijk krijgen we volgende bijeenkomst reeds resultaten te zien.

Workshop4 2017

Na een korte rustperiode is de honger terug groot. Mario en Eric gaven een korte toelichting over NAB.2, een nieuwe vereniging van Nederlandstalige Amateur Cineasten. Geert Decanck projecteerde drie kortfilms:
"Ilusies van bewegend beeld." Een originele benadering van een diaprojectie.
"Tussen verbeelding en realisteit." Toonde een artiest in actie. Geert belooft hier een kortere versie van te maken voor het festival.
Laura regisseert is een making off van een filmopname. Mario toonde nog zijn voorontwerp voor een film over Salt Lake. Na deze korte introductie deelde de grote groep zich op in kleinere groepjes rond de montagetafels. Bert zonderde zich af in de geluidscabine om samen met de geluidstechniekers een klankopname te maken. Vanaf volgendde workshop kunnen we hopelijk een paar resultaten zien van de nieuwe aanpak.

Workshop3 2017

Vandaag starten we met het echte werk. Guy Bleyaert opende met een korte huwelijksreportage en toonde ons het effect van slow motion. Andre Delrue liet zijn losse beelden van het natuurreservaat Plivice zien. Hier is zeker potentieel voor een korte reportage. Vervolgens toonde Eric Piceu een voormontage van "Aan de monding van de IJzer" In volgende workshop zal ons klankteam hiervoor de tekst opnemen. Met zijn montage van "Mien arloze" hebben we meteen een minuut film voor ons festival, nog 119 minuten te gaan. En nu allen naar de werkstations om kennis te maken met de hard- en software. Ik kijk al uit naar de volgende workshop op woensdag 15 november.

Workshop2 2017

Met ruim 25 enthousiaste aanwezigen waren vandaag alle stoelen bezet. Dit overtrof onze stoutste verwachtingen. Na wat uitleg over ons nieuw logo en een korte rondleiding door de ondertussen verdubbelde montagekamers, kwam Hans Verstraete van de gemeente Oostkamp ons een eerste opdracht bezorgen: "Maak een promoclip voor kom op tegen kanker". De eerste werkgroep kon zich afzonderen voor het bedenken van een scenario. Ondertussen vormden zich verschillende groepjes voor het uittesten van de montagetafes, het beoordelen van geheel of gedeeltelijk afgewerkte montages en het kopieren van de nodige door Eric ter beschikking gestelde software. Wie vragen had over zijn camera of geluidsapparatuur werd ter plaatse geholpen. Marc bezorgde ons nog de uitgeprinte "tip van de dag" We staan al te trappelen voor de volgende workshop.

Workshop1 2017

Wij waren er klaar voor, nu nog de opkomst afwachten. Wetende dat er nog een paar leden op reis waren, overtrof de opkomst van 22 leden onze stoutste verwachting. Na een korte briefing kregen we meteen orders voor onze eerste opdracht:"Vertel in minimum 5 shots over uw uurwerk." De leden werden ingedeeld in groepjes van drie, tot welke groep je behoorde werd bepaald door een dobbelsteen. Marc, Mario en Eric gaven uitleg waar nodig en waakten er op dat het individualisme plaats ruimde voor groepswerk. Tenslotte werd een opdracht gebruikt om met zowel Adobe als Resolve de mappenstructuur uit te leggen. Voor volgende bijeenkomst verwachten we dat heel wat leden geheel of gedeeltelijk afgewerkte films meebrengen. Deze zullen worden geevalueerd en bijgewerkt. We verwachten ook een aantal scenario's die in de loop van het jaar kunnen gerealiseerd worden.

Seizoenstart 2017-2018

Vandaag gaan de deuren van de nieuwe studio officieel open. Na een toost op de nieuwe formule en een korte introductie over het hoe en waarom is het tijd om aan de nieuwsgierigheid van de opgekomen menigte te voldoen. Hoewel iedereen reeds geinformeerd was over wat ze konden verwachten, heerste er overwegend een "wauw" gevoel. Ondertussen zijn we volop bezig met het voorbereiden van een aantal scenario's om in groep te realiseren. Wil jij er bij zijn, of heb je zelf wat bronmateriaal om een film te maken? Schrijf je dan in als lid. Dit kan door 50 Euro te storten op rekening nr.BE77 7785 9451 1742 van FILMCLUB SPECTRUM met de vermelding "Lidgeld".Op 20 september vliegen we er meteen in. Zorg dat je op tijd bent en breng jouw camera en eventueel microfoon mee.

Spectrum Filmgroup

Woensdag 6 september is het zo ver: Start van de nieuwe formule. Gedaan met praten, doen is de boodschap. Gedurende de twee vakantiemaanden heeft Marc zwaar geinvesteerd om het ons nog aangenamer te maken. Met de aankoop van 2 luxe bureaucontainers, de nodige tafels en stoelen en een aantal krachtige computers met bijhorende professionele schermen, wil hij ons meenemen in de wereld van de profs. Samen met Mario, Eric en ikzelf hebben we een paar verlofdagen opgeofferd om al dat moois operationeel te maken. Nu zijn we klaar voor een spetterende start en hopen jullie met zijn allen te mogen verwelkomen op 6 september om 20 uur. Dan heffen we het glas op SPECTRUM FILMGROUP.

In Memoriam Yvette Bussens

2017 lijkt ons niet zo gunstig gezind. Na het verlies van Yvan kwam het overlijden van Yvette Bussens zeer onverwacht. Samen met haar man Roland Dombrecht waren zij leden van het eerste uur. Bij mijn weten hebben zij geen enkele vergadering gemist, Roland als kineast en Yvette voor de gezelligheid. Zelfs toen de slepende ziekte haar reeds fel in de greep had, bleef ze onder de goede zorgen van Roland, de vergaderingen bijwonen. Totaal onverwacht is ze op 23 juli zachtjes ingeslapen. Langs deze weg bieden wij Roland en zijn familie ons oprecht medeleven.

Clubvergadering 2 juni 2017

Rust in vrede Spectrum multimediaclub, lang leve Spectrum Filmgroep. Dit was het thema van de laatste vergadering van het werkjaar. Alles wordt anders, alles wordt beter. Dank zij Marc Vancraeynest beschikken we voortaan over een professionele filmstudio met de nodige montagetafels, klankcabine, gekalibreerde beeldschermen, green- en blue screen, kortweg alles wat nodig is om professionele films te maken. Iedere productie wordt beoordeeld en ter plaatse verbeterd. Iedereen stelt zijn specialisatie ter beschikking van de groep. Vanaf nu zal er om de twee weken op woensdagavond hard gewerkt worden in "D3 Van Den Akker". Het lidgeld wordt 50 Euro. Dit is ongeveer 2,3 Euro per vergadering. Voor die prijs kan je onbeperkt gebruik maken van de infrastructuur, de kennis van collega's en de rechtenvrije muziek. Verdere details vind je hier Om af te sluiten toonde Georges ons nog een geslaagde film over glasblazen, Marc liet ons met zijn bedrijfsfilm voor Letec zien waar de lat komt te liggen, en Hendrik bracht in beeld hoe je afrekend met een ontrouwe echtgenote.

Clubvergadering 12 mei 2017

Deze vergadering stond in het teken van een opdracht "Verfilm een gedicht" Marc Vancreayenest bezorgde ons als dichter van dienst de ingesproken tekst. Met 8 inzendingen in verschillende formaten was het voor het bestuur wel eventjes slikken om al dat moois op scherm te krijgen. Georges Wildemauwe opende met mooie close ups uit de natuur. Daniel Vantorre nam zijn medailles onder de loep, Renaat Sinaeve portretteerde zijn 93-jarige moeder, Bert Bouljon legde de geboorte van zijn paaskuikens vast. Joseph Somers herdacht zijn voorouders en Hendrik De Laere zijn overleden vrouw. Tenslotte had ik zelf nog een benadering en toonde Marc Vancraeyenest ons waar de lat in de toekomst zal liggen. Een ding hadden alle producties gemeen: ze overtroffen allen zichzelf. Proficiat heren. Als afsluiter liet Mario ons nog wat beelden van de molen van Hoeke zien met de bedoeling kandidaten te vinden om het project nieuw leven in te blazen. Volgende vergadering wordt Spectrum 3.0 begraven , en vieren we de geboorte van Filmgroep Spectrum.

Clubvergadering 21 april 2017

Vandaag tonen Franky Van Daele en Elie Declercq ons de mogelijkheden van Timelaps, Hyperlaps en Animatie. Hier wordt snel duidelijk dat geduld en kennis veel belangrijker zijn dan zwaar investeren in dure apparatuur. Franky had zijn powerpoint aangevuld met voorbeelden die ons duidelijk maakten hoe eindeloos de mogelijkheden zijn. Elie had een paar betaalbare hebbedingetjes meegebracht voor op ons velanglijstje bij verjaardagen of feestdagen. Met dank aan de twee specialisten kregen we antwoorden op heel wat vragen, maar door de onuitputbare mogelijkheden van het genre beseffen we allen dat er in de praktijk nog heel veel nieuwe vragen zullen opduiken. Hiermee komen we terug op de doelstelling van volgend werkjaar, "synergie" of workshops waarin ieder in zijn specialisatie samenwerkt met leden met een andere specialisatie. Onze Oostkampse meester chocolatier trakteerde ons tenslotte met een paar van zijn heerlijke creaties.

Clubvergadering 31 maart 2017

Aan de opkomst te zien zijn de leden toch nieuwsgierig over de toekomstplannen van de club. Maar eerst een evaluatie van het filmfestival. Uit de vele reacties bleek dat het een serieuze opgave zal worden om in de toekomst beter te doen. Vervolgens tilden Mario en Eric de sluier wat verder op in verband met de toekomstplannen voor volgend werkjaar. Dit wordt een totale ommekeer; nieuwe locatie, nieuwe werkwijze en hopelijk veel nieuwe films. Het individu integreert in een groep. Gedaan met de vergaderingen, leve de workshops. Alle producties worden vanaf de kiem ter plaatse in goede banen geleid in samenspraak met de specialisten in de groep. De eerste reacties waren positief en geven ons de moed om het project verder uit te werken.
Renaat Sinaeve en Eric Piceu hadden in het kader van een opdracht een paar intro's gemaakt en Hendrik toonde een voorproef van "de kerk van Zedelgem."
Tenslotte kregen we als opdracht een gedicht van Marc Vancraeyenest te verfilmen.

15de Filmfestival

Spijts de minder gunstige omstandigheden zoals voetbal en mooi weer, telden we toch 180 aanwezigen op ons festival. De aanwezigen waren unaniem positief over het niveau en de diversiteit van de getoonde films. Vooral de korte komische filmpjes vielen in de smaak. Een dikke pluim voor het bestuur die met bloed, zweet en tranen alles moest klaarstomen op het laatste moment. In tegenstelling met vorig jaar was de projectiekwaliteit dit jaar top. Onze dank hiervoor aan het gemeentebestuur die bij ons ten rade kwam voor de aankoop van een nieuwe projector. Dit resultaat en het enthousiasme van de vele aanwezigen geeft ons een boost om volgend jaar nog beter te doen. Noteer al vast 17 maart 2018 in uw agenda zodat we u terug kunnen verrassen met mooie producties.

Clubvergadering 10 maart 2017

Het werd weer een gevarieerde avond. Met een vijftal films, het nemen van een groepsfoto voor de krant en het bespreken van een leuke opdracht, leek de avond te kort. Roland Dombrecht beet de spits af met een leuke film van een uitstap met de bewoners van het St. Jozef rusthuis. Mario had zijn XF camera thuis gelaten en toonde ons Santorini via zijn action camera. Dit toont duidelijk dat je niet zwaar hoeft te investeren om een mooie reisfilm te maken. Hij had ook nog een half afgewerkte reportage van een chocolatier. Hier misten we vooral de chocolade. Hoewel we van Franky Van Dale reeds wat gewoon zijn, verraste hij ons toch weer met zijn prachtige film "Gedachten donker". Tenslotte toonde Eric Perdu hoe je met Fotoshop en jouw montage programma een geanimeerd logo kan maken. Eric Piceu toonde ons enkele voorbeelden. We sloten af met een duister verhaal dat vele vragen opwekt. Het antwoord komt in de volgende vergadering.

In memoriam Yvan Bruyneel

De vreugde van het weerzien van Yvan in de laatste vergadering was van korte duur. Op 24 februari 2017 staakte hij thuis in familiekring de strijd. Langs deze weg bieden wij de familie ons oprecht medeleven. Met Yvan verliezen we onze vriend, medestichter, filmcriticus en inspirator. Door zijn geweldig nalatenschap zullen we hem echter nooit vergeten en zal hij altijd een voorbeeld zijn voor onze leden.

Clubvergadering februari 2017

Tot ieders vreugde mochten we vandaag Yvan en Joseph terug verwelkomen en ze kwamen niet met lege handen. Yvan bracht maar liefst 5 films mee, met name Glaskunst, Bright Lighting, Fantasie, Close Look en een herwerkte versie van "Tegen wien zeg jet".Hoewel sommige reeds geheel of gedeeltelijk vertoond waren, bleven ze tot de laatste seconde boeien. Joseph nam ons terug mee naar zijn geliefkoosde Provence. "Een reis in kleur" had wel potentieel maar miste wat variatie. Joseph belooft ons een nieuwe versie te maken. Met "Land van licht en zon" liet hij ons nogmaals de schoonheid van de Provence zien. Georges Wildemauwe en Renaat Sinaeve toonden hun versie van "Verliefd". Beiden goede pogingen maar door het ontbreken van 1 shot komt de pointe niet over. Georges Wildemauwe, Renaat Sinaeve en Roland Dombrecht toonden hun versie van "Brugse zot". De drie profiteerden van de gelegenheid om een scenario in beeld te brengen. Een bijkomende moeilijkheid was naast de muziek ook het achtergrondgeluid en de apart opgenomen klank te syncroniseren. Tenslotte liet Hendrik De Laere ons met "Sint Anna ter Muiden" zijn specialiteit zien; de geschiedenis in beeld.

Clubvergadering januari 2017

De oproep van de voorzitter was blijkbaar niet in dovemans oren gevallen. Er waren maar liefst 9 nieuwe films op het programma. Georges Wildemauwe nam ons mee naar de ""Auvergne"", Marc Biestman gaf ons een vernieuwende kijk op "Brugge", Daniel Vantorre schreef "Brieven aan God"", nam ons mee naar "De allermooiste rotstad" en verraste ons met "Hoe weet de mens wat duurt?" Renaat Sinaeve liet ons zijn "Madammen" zien en Eric Perdu toonde ons zijn ski ervaring in Val Thorens. Alessandro Somers sloot af met "Parco Dei Mostri" en "ICAO/EBBR" ;2 geslaagde fotomontages. Mits hier en daar wat sleutelen kunnen de meeste films boeien op ons festival. Voor volgende vergadering staan reeds een aantal herwerkingen op het programma en komen er hopelijk nog wat nieuwe films bij.

Nieuwjaarsreceptie 2017

De dames van het bestuur hadden terug hun best gedaan om de leden te verwennen op de nieuwjaarsreceptie. Het grote aanbod aan hapjes werd vlijtig doorgespoeld met de nodige Cava. Spijtig genoeg moesten we starten met een geteisterde ploeg. Twee van onze stichtende bestuursleden zijn herstellend van hun ziekte en konden niet aanwezig zijn. Wij hopen allen hen spoedig terug te zien met nieuwe moed en verrassend filmmateriaal. De voorzitter wijst er op dat het filmfestival snel nadert zodat het hoog tijd wordt onze producties af te werken en in te dienen. Volgende vergadering op 27 januari en hopelijk met de voltallige ploeg.

Clubvergadering 18 November

Vandaag ligt de nadruk op professionele klankopname. Klank is een niet te verwaarlozen onderdeel van een filmproductie. De klank kan een film maken of kraken. Norbert Brandt toont ons wat je nodig hebt en hoe je er mee omgaat. Verder volgde nog een projectie van de groesfilm BRUGSE ZOT en een eerste vertoning van de film NANCY, zeker een film met potentieel maar er moet nog wat aan gesleuteld worden..
Tenslotte deed onze voorzitter nog een oproep aan alle leden om minstens een poging te doen om een film te maken voor ons volgende festival.
Volgende vergadering 16 december, meteen de laatste vegadering van het jaar.